Menu Sluiten

Stem op Visvliet: een Kern met Pit, kan nog tot 27 maart.

Visvliet is een klein dorpje op de grens van Groningen en Friesland met 320 inwoners. Visvliet is in de loop der jaren al veel voorzieningen kwijt geraakt. Toch laten de dorpsbewoners zien dat hun dorp,  hoe klein ook, bruist van energie. Meerdere verengingen en stichtingen zijn hierin actief. Eén van die stichtingen is Stichting Eise Eisinga Visvliet met het project Droomtocht Visvliet.                    

In 2018 heeft Stichting Eise Eisinga Visvliet meegedaan aan met Kern met

Pit. De doelstelling was om de volgende objecten te plaatsen: de uitbeeldingen van de zon- en maansverduistering en de halve maan en het wiskundige raadsel. De doelstelling werd behaald en ook werd de Kern met Pit provinciale prijs van Groningen in de wacht gesleept. Op 30 maart doen wij mee aan de Gouden Pit, de landelijke wedstrijd van Kern met Pit. Om mee te doen moest een kort filmpje worden gemaakt over het project. Op dit filmpje kan gestemd worden en de stemmen tellen mee voor 50% van de beoordeling door de vakjury. Hierbij zouden wij u dan ook willen vragen om uw stem op ons project uit te brengen. Dit kan door te klikken op de volgende link: Klik hier om te stemmen

of door naar www.kernmetpit.nl te gaan en te klikken op Stemmen, hier kan je alle deelnemers zien. Klik vervolgens op je favoriete project.

Stemmen kan nog tot en met 27 maart! Gun ons uw stem, alvast hartelijk bedankt.

De Droomtocht Visvliet is een tocht door Visvliet geïnspireerd door voormalige inwoner Eise Eisinga. Eisinga was een wiskundige en astronoom en is bekend van het wereldberoemde planetarium in Franeker.  Eisinga is vanwege politieke redenen 5 jaar verbannen geweest uit Friesland. Hij heeft toen Visvliet, even over de Friese grens, als toevluchtsoord genomen.

Het feit dat Eisinga in Visvliet heeft gewoond was de inspiratiebron voor de stichting om de Droomtocht op te zetten. Eisinga heeft zijn talenten gebruikt om de wereld wat te laten zien. Ook Stichting Eise Eisinga Visvliet wil graag dat de dorpsgenoten hun talenten laten zien. Deze talenten zijn samengevoegd in de Droomtocht Visvliet. Een wandelroute door Visvliet met op een tiental plaatsen objecten die te maken hebben met planeten, maan, sterren, ruimte enz. Deze objecten zijn bedacht door de Visvlieters en worden ook zoveel als mogelijk door de inwoners zelf gemaakt.

Het eerste objecten dat klaar was is een social sofa, een mozaïek bank waar met twintig dames uit het dorp aan gewerkt is. De bank staat te pronken op De Omloop. Op Haringhuizen is een grote zonnewijzer geplaatst waarbij je zelf de wijzer bent. Aan het Kerkepad achter het Bartoleshûs staan uitbeeldingen van de zonsverduistering, de maansverduistering en de halve maan. Bij de Haven is een wiskundig raadsel geplaatst waarbij de vraag is: “Zoek  het vierkant”. Langs de Heirweg richting de Friese brug worden een veertigtal stapstenen plaatsen met een tekst. Een paar zijn inmiddels geplaatst maar we zijn er nog lang niet. Verder zijn er nog plannen voor een informatiekoepeltje aan de Eise Eisingastraat en een uitkijktoren bij de Friese brug. Er is een kunstwerk gepland op de Stationsweg: zeven hoge palen met een afbeelding. En er komt ook nog een planeetwijzer. Dit zijn planeten op schaal waarbij de zon een doorsnede krijgt van 1,6 meter. Alle planeten komen daar in schaal omheen. De aarde is dan maar 15 mm en staat 172 meter van de zon. Ook de overige planeten worden zo op schaal rondom de zon geplaatst: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus.

En neem eens een kijkje in Visvliet, u bent van harte welkom.

Namens Stichting Eise Eisinga Visvliet,

Voorzitter: Theun de Wit
Secretaris: Hilly Gorter
Penningmeester: Theo Hut
Bestuurslid: Jannie Hilberts