Menu Sluiten

Nieuws uit Visvliet

Onderstaande berichten komen van de site www.visvliet.com

Oud-Visvlieter Lammert de Wit schrijft boek.

Het is al meer dan 30 jaar geleden dat ik uit Visvliet vertrokken ben. Visvliet is het dorp waar ik ben opgegroeid, op de boerderij van mijn ouders, Maarten en Antje de Wit, als broer van Louw, Theun en Klaas.
Inmiddels woon ik al weer bijna 30 jaar in Wapenveld, op de rand van de Veluwe, vlak onder Zwolle en het mooie historische stadje Hattem.

In Visvliet, toen ik een jaar of 15 of 16 was, vond ik in de boekenkast van mijn vader een boek van Hal Lindsey. De titel was De Planeet die Aarde heette. Dat intrigeerde mij en ik ben het gaan lezen. Het ging over de toekomst zoals Lindsey die haalde uit de Bijbelse profetieën. Ik had nooit geweten dat die dingen allemaal in de Bijbel stonden. Er ging een hele nieuwe wereld open! En die toekomstvisie heeft mij nooit meer losgelaten.

De reden dat ik dit boek heb geschreven is dat meerdere mensen mij al vaker gevraagd hebben om mijn gedachten over dit onderwerp eens op papier te zetten. Bij ons in de kerk kreeg ik via een predikant nog een extra aansporing. Toen ben ik het allemaal toch maar eens zo duidelijk mogelijk op gaan schrijven, zodat ook mensen die wat minder van de Bijbel afweten het kunnen volgen. Vervolgens heb ik daar wat meer structuur in gebracht en is het uiteindelijk een boek geworden, een echt boek. Het heet ‘Leven in de Eindtijd’ en heeft als ondertitel ‘Via gisteren naar de toekomst’.

Het boek gaat over de toekomstvoorspellingen die in de Bijbel staan en die we in de geschiedenis, maar zeker ook vandaag zien uitkomen en die in de nabije toekomst nog uit gaan komen.
Er is in de wereld van alles aan de hand. Er zijn oorlogen, zelfs in Europa, terroristische dreiging en onrust in veel landen. Tegelijk zijn er ook aardbevingen, enorme branden, smeltende poolkappen en hebben we te maken met een snel veranderend klimaat. Daarnaast is er de digitale revolutie en AI en volop fake news. Dat is de tijd en de realiteit waarin we leven. Ik denk dat de wereld nog heel wat te wachten staat, zeker als Trump aan de macht komt en Oekraïne nog veel meer grondgebied aan Rusland moet afstaan.

In mijn boek heb ik geprobeerd om een scenario van de wereldgebeurtenissen uit te werken die gebaseerd is op wat de Bijbel hierover vertelt. En dat is ontzettend veel, want zo’n kwart van de Bijbel bestaat uit toekomstvoorspellingen. Het zijn vaak visioenen die zieners of profeten hebben gehad over een tijd van ver voorbij hun eigen leven. Sommige profeten zeiden zelfs dat hun visioenen betrekking hadden op de ‘eindtijd’. En wat ze schreven, dat kunnen we vandaag in de kranten lezen.

In mijn boek heb ik geprobeerd om een scenario van de wereldgebeurtenissen uit te werken die gebaseerd is op wat de Bijbel hierover vertelt. En dat is ontzettend veel, want zo’n kwart van de Bijbel bestaat uit toekomstvoorspellingen. Het zijn vaak visioenen die zieners of profeten hebben gehad over een tijd van ver voorbij hun eigen leven. Sommige profeten zeiden zelfs dat hun visioenen betrekking hadden op de ‘eindtijd’. En wat ze schreven, dat kunnen we vandaag in de kranten lezen.

Veel kerkmensen lezen dezelfde Bijbel en denken toch heel anders over de toekomst. Veel gelovigen denken dat we nu wachten totdat Jezus terugkomt naar de aarde en dat dan Gods nieuwe wereld begint. En dat niemand weet wanneer dat zal gebeuren. Maar ik denk dat daarover veel meer in de Bijbel staat. Als je dat goed uitzoekt en over elkaar heen legt, dan ontstaat er een gestructureerd beeld van hoe de toekomst zich zal ontwikkelen. Je krijgt dan vanzelf een beeld van een toekomst die al heel dichtbij lijkt te zijn. We leven in een spannende tijd, want ik denk dat de komst van Jezus al heel dichtbij is. In het boek geef ik daar een heleboel argumenten voor. Ook leg ik uit hoe die komst van Jezus eruit zal zien, wat er dan zal gebeuren. Het staat allemaal in de Bijbel.

Ik heb ook een website: Levenindeeindtijd.nl, met veel kortere, samengevatte artikelen over het onderwerp ‘Eindtijd’. Het boek Leven in de Eindtijd kun je via die website bestellen en is ook verkrijgbaar bij elke boekhandel in Nederland. Hij kost tot 1 mei €34,95, en dat voor een volgens velen uitstekend leesbaar boek van meer dan 700 pagina’s over de spannende tijd waarin we leven.

Hartelijke groet,

Lammert de Wit

Het bericht Oud-Visvlieter Lammert de Wit schrijft boek. verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.

Ouderenmiddag een succes

Afgelopen vrijdag had het Bartoleshûs een ouderenmiddag georganiseerd. Half drie waren de deuren open en konden de mensen een plekje zoeken. Het Bartoleshûs had voor de middag een stichting het Westerkwartier uitgenodigd om hun quiz over het Westerkwartier te spelen.
Een fotoquiz met vragen, wie of wat zien we hier. Als spelleiders waren aanwezig Geert Zijlstra en Eelke Solle. Beide weten veel over ons Westerkwartier, naast de foto’s en antwoorden werden er ook vaak nog even wat wetenswaardigheden bij verteld. Om drie uur zat de zaal al lekker vol. Er waren door onze “ouderen” zes teams gevormd met minimaal vier deelnemers. Dat geeft altijd weer een goed gevoel, dan organiseer je het niet voor niets. Geert opende de middag en hete namens het Bartoleshûs een ieder welkom.

Het Bartoleshûs bestaat 40 jaar, de vereniging wil elke maand een activiteit organiseren. Deze ouderenmiddag was daar ook een van.
Als extra was de Oudheidkamer uitgenodigd om in deze zaal ook wat informatie over het Bartoleshûs te laten zien. Zo lagen achter in de zaal een zestal mappen met alles over het Bartoleshûs.
Tijdens de quiz passeerden diverse foto’s de revue, we zullen verder geen vragen noemen, daar de quiz nog op meerdere plaatsen kan en zal worden gespeeld.
De teams konden hun antwoorden op een antwoordformulier schrijven en na elke ronde werden dat dan door een ander team gecontroleerd, uiteraard werden de juiste antwoorden dan gegeven door Geert en Eelke.

Er waren zes rondes met evenveel thema’s. Bij elke vraag was er een keuze uit drie mogelijkheden. Als laatste vraag was er een openvraag. Ook deze zullen we niet noemen, maar deze vraag was puur om uitvoorzorg, mocht het zo zijn dat er groepjes waren die evenveel punten hadden, dan was de laatste vraag doorslaggevend. Dit was in Visvliet niet nodig. Er waren zes rondes met elk tien vragen, dus maximaal waren er 60 punten te verdienen. Als beste kwam het team “de Dauwtrappers” van Nittert en Johanna Marinnus en Theo en Janny Postma als beste naar voren. Dit team kreeg dan ook de prijs een Westerkwartier Jaarkalender.

Daarna werden er op het scherm nog wat oude foto’s vertoond. Wat altijd ook weer de nodige gesprekstof geeft. Ook achter in de zaal waar de informatie van 40 jaar Bartoleshûs van de Oudheidkamer lag werd bewonderd. Ook voor het bestuur wat aanwezig was toch wel interessant.
Geert, Eelke en de Oudheidkamer bedankt voor de inzet.
Het bestuur Bartoleshûs kan weer terug zien op een geslaagde ouderenmiddag.

Het bericht Ouderenmiddag een succes verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.

Speldjes in de Etalage

Verzameling  speldjes van diverse winkel producten en merkartikelen.
In de etalage van de oudheidskamer deze keer mijn verzameling speldjes
Tijdens mijn lagere school periode had iedereen wel een hobby wat te maken had met sparen en/of verzamelen.
Zo ging het ook bij ons, de een spaarde sigarenbandjes, een ander spaarde suikerzakjes, sleutelhangers e.d.

Ik verzamelde speldjes van diverse merken soepen, automerken, diverse levensmiddelen en winkelketens, dit was in de periode 1970/75
Zeg maar van alles wat er in de diverse winkels te koop was.
Deze speldjes zijn bewaard gebleven. Een mooi stukje tijdsgeest

Rense Boersma

Het bericht Speldjes in de Etalage verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.

Even tot Hier Visvlieter editie

Het Bartoleshûs bestaat 40 jaar, tijd om dit te vieren. Dit wil het bestuur graag samen met de andere verenigingen uit ons dorp doen. De spits is afgebeten door de Toneelvereniging, een terugblik op het jaar 2023.

Het is al weer een tijdje geleden dat er een nieuwjaarsreceptie was, nog voor de corona crisis! Zo wilde de vereniging Bartoleshûs weer een ouderwetst gezellige avond. Om half acht was de zaal open en stonden de eerste mensen al voor de deur. Een iedere werd verwelkomd met koffie/ thee en gebak, op dit gebak stond “Doorzetter”…hierover later meer.

Een dikke honderd mensen konden we verwelkomen. Dit zou wel weer eens een ouderwetse gezellige avond kunnen worden. Kleine kinderen weer voor op de banken en een goed gevulde zaal met overige bezoekers.

Dan kan muziek niet ontbreken. De muzikale omlijsting is deze avond verzorgd door de band “Mooi weer”. Een band die een grote variatie aan muziek heeft, met de hoofd moot “oude rock”.
De band deed dan ook de aftrap van de avond. Met diverse oude nummers, die velen van ons nog kenden uit vroegere tijden.

Om half negen Werd de toneelvereniging aangekondigd. De heren Albert Jan Bosboom en Edwin Turksema kwamen op, maar werden nog even tegengehouden omdat ze alsnog gecontroleerd werden op corona. Ook “muzikant” Jacob Heeres ontkwam niet aan het stokje in de neus.
Gelukkig viel de de uitslag mee, het was maar toneel! Controleren op corona is gelukkig niet meer van deze tijd. Toch werd er even terug geblikt op de corona tijd.

De terugblik van deze Nieuwjaarsreceptie was gebaseerd op het gelijknamige televisie programma “Even tot Hier” Hierin worden met post-it’s de onderwerpen aangekaart, zo ook hier, nu niet van de afgelopen week, maar van de afgelopen jaren.

Beginnend met corona. Hierin werd natuurlijk ook even de landelijke acties benoemd. Ook hadden de heren vragen voor de zaal en we konden antwoorden met briefjes of vingers. Voor de pauze was dit voor spek en bonen, na de pauze waren de vragen voor het echie. Had je de vraag fout dan deed je niet meer mee totdat er 1 persoon overblijft!. Zodat we de kloukste (slimste) Visvlieter overhouden. Dit naar het gelijknamige televisie programma op rtv Noord.

De eerste vraag was hoe hete de doventolk die de ministers ondersteunden tijdens hun corona praatje. Gelukkig kon er nog niemand afvallen. Weten we het nog…. Irma Brug, Irma Sluis of Irma Boot. Nu weten we het weer, het was Irma Sluis!

Daarna werd er doorgegaan met de andere onderwerpen die betrekking hadden op ons dorp.
Voor diegene die niet is geweest, hieronder de foto met de onderwerpen.

Natuurlijk werden de 3 woningen besproken. O.a. dat ze gered waren van de sloop hamer. Terwijl onze “sloper” al klaar stond. Denk toch echt dat Frank Jansing blij is dat ze zijn blijven staan.

Deze avond waren er drie kandidaten die zich ook hadden gemeld om een woning te huren. Zo kwam er een oude dame op het toneel met rolator, gespeeld door Ali Frik dat het voor haar toch een uitkomst zou zijn om in Visvliet te blijven, maar helaas, de woningen waren verzegd! Ook welmoed Sikkema had ze graag alle drie willen huren om er een wellness in te maken met zwembad en alles er op een aan. Als laatste kwam Jacob Heeres, die wilde dan ook graag een gedeelte van zijn veestapel meenemen, hij wilde graag een hoekwoning met een groot stuk grond. Al met al zijn ze gelukkig al verzegd, en zoals Edwin aan de potentiële huurders melde, bel ons niet, wij bellen u!

De Struuntocht passeerde de revue, met alle activiteiten die er waren georganiseerd. Van paspoort controle, tot verslaggeving.

Oud en Nieuw, diverse jaren werden genoemd, zeker de container rel die ontstond nadat een bewoner dacht dat haar container op de brandstapel was beland, dit bleek niet het geval. Het jaar daarop werden alle containers die de “slepers” konden vinden bij haar voor de deur gezet.
Zo werden meerdere oud en nieuw vieringen op een hilarische manier besproken.

Ook het vijftigjarig bestaan van de koerier kon niet ontbreken. Zo als gebruikelijk in het gelijknamige programma op tv. Werd ook hier door pianist Jacob gemeld “he jongens dat is toch dat liedje van……”

En inderdaad een liedje van Albertha Veenstra, die voor deze avond een speciaal liedje had geschreven en gezongen over de Koerier.

Het werd tijd voor de reclame, Veel bedrijven uit ons dorp werden genoemd, nu zijn ze zeker niet alle 64 bij naam genoemd, want zoveel blijken het te zijn. Nu sprong eentje er wel wat vaker uit, want daar kon je voor allerlei zaken terecht. Het gevoel was dan ook dat Albert Jan gesponsord werd door….. De Wit IJzerwerken, de achterliggende gedachten hierbij was….deze mannen kun je overal voor vragen!

Nu zullen we niet alle onderwerpen hier uitlichten, Toch de leefbaarheidsprijs mag niet onvermeld blijven. De stichting Visvliet Vitaal heeft zoals bekend de 3 woningen aan de Bartolesstraat gekocht. Mede daardoor hebben zij de leefbaarheidsprijs gewonnen.
Dus werd het bestuur op het podium geroepen om nog even extra in het zonnetje gezet te worden,
want naast de leefbaarheidsprijs hadden ze nog een prijs gewonnen… “De Doorzettersprijs”. Uitgereikt door Klaas-Wybo van der Hoek en Natasja Bennink (raadsleden GroenLinks uit onze gemeente). Klaas-Wybo en Natasja, kwamen de prijs dan ook persoonlijk overhandigen. Ook hierbij kon een speech natuurlijk niet ontbreken. Zoals Klaas-Wybo het zei: “Doorzetters houden onze samenleving en democratie wakker. Ze roeien vaak tegen de stroom in. Om deze actieve en vasthoudende inwoners te waarderen te steunen hebben we de Doorzettersprijs ingesteld. Het is uniek wat Visvliet Vitaal tot stand heeft gebracht. Daar waar zelfs de woningbouwcorporatie niets kon betekenen voor starterswoningen, heeft deze groep Visvlieters dat zelf gedaan. En dat is o zo belangrijk voor Visvliet Soms moet een inwoner of een groep met doorzettingsvermogen en geduld in de slag met overheid, politiek, instanties of gevestigde belangen om iets te bereiken.”

Nu begrijpt u ook waar deze avond het gebak van was, dit gebak werd aangeboden door de fractie van Groen Links, en het bestuur mocht een beeldje in ontvangst nemen gemaakt door Beeldhouwer en raadslid Natasja Bennink.

Van der Hoek en Bennink vinden dat het een extra erkenning van Visvliet Vitaal is dat ze niet alleen de Leefbaarheidsprijs heeft gekregen voor de bijdrage aan de leefbaarheid. “Daar komt nu ook de Doorzettersprijs bij voor het doorzettings- vermogen, bestuurlijke creativiteit en geduld: eigenlijk de tweede Oscar voor Visvliet.”
Denk dat we best trots mogen zijn om deze actie!

Daarna kwam de playbackshow aan bod. Beide heren Edwin en Albert Jan hadden meegedaan met “Ramstein”. Helaas tegen alle verwachtingen in niet gewonnen. Ook de Act van Dr. Bernard had hoge verwachtingen , maar ook die hadden niet gewonnen, nee dat waren Dorothe Boog en Welmoed Sikkema met het nummer van “The Judds met Why not me.” Een mooiere actie kon het niet worden.

Ramstein en Dr. Bernard die het nummer “why not me” op hun eigen manier vertolkten!
Waarna ze door Playbackshow winnaar Welmoed toch nog even als “winnaars” in het zonnetje gezet.

Natuurlijk waren er nog vele onderwerpen die de revue passeerden. Ongezien het dorp binnen komen, Oud Papier en nog een aantal onderwerpen. Zeker ook nog vele vragen waar het publiek op moest antwoorden. Bij een fout antwoord, was het afvallen. Tot er op drie mensen over waren. Dan word het ook hier een benaderingsvraag. De vraag was… hoeveel kilo oud papier is er afgelopen jaar opgehaald. Het was Jannie Hilberts die er het dichtste bij zat. Dus de kloukste Visvlieter was.

Uiteraard even het podium op om de prijs in ontvangst te nemen.

Uiteraard werd de toneelvereniging bedankt met bloemen namens de ver. Bartoleshûs. Zeker voor herhaling vatbaar.

De Band” Mooi Weer” mocht ook weer aan de bak om er zo nog een gezellige afsluiting van te maken. Ook de beentjes kwamen nog even van de vloer. Een ouderwetse gezellige avond.

De vereniging Bartoleshûs wil maandelijks een feestje voor dorpsbewoners organiseren samen met andere verenigingen. Het eerstvolgende is de Ouderen middag op 16 februari.

Tekst: Theun de Wit
Foto’s: Jan Hut, Sieta de Wit en Joost mulder. 

Het bericht Even tot Hier Visvlieter editie verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.

Een mooie dag op de ijsbaan.

De afgelopen dagen had het stevig gevroren. De grote vraag die bij inwoners en bestuur heerste was: kan er geschaatst worden op de ijsbaan? ’s Ochtends 11 januari, werd het ijs gekeurd en het antwoord was: JA! We kunnen los!

In de ochtend waren er al een paar fanatiekelingen die de ijzers onderbonden. ’s Middags vanaf een uur of 3 ging het echt  los toen de jeugd direct uit school naar de ijsbaan kwam.

Het blijft genieten, schaatsen in de frisse buitenlucht. Jong en oud was op het ijs te vinden. Zo te zien was nog niemand het schaatsen verleerd en voor de jeugd die nog moest oefenen stonden de glijrekjes al klaar. Mooi om te zien dat de oudere jeugd de kleintjes hielpen om het schaatsen onder de knie te krijgen.

 

Een beetje competitie is natuurlijk ook nooit weg, dus werden er twee teams samengesteld op het midden van de baan die een fanatiek potje ijshockey speelden.

Na het schaatsen kon iedereen terecht in de kantine om op te warmen bij de kachel met een kopje koffie, warme chocolade melk of een biertje. En natuurlijk was er warme worst, koek en snoep om de energie weer aan te vullen.

 

Helaas heeft de dooi al weer flink ingezet en lijkt het erop dat dit eerst  de enige dag is dat er geschaatst kan worden op de ijsbaan. Maar de winter is nog niet voorbij en we hopen allemaal op nog meer mooie winterse dagen om gezellig samen te schaatsen op de ijsbaan. Deze mooie dag op het ijs pakt niemand ons meer af!

Tekst en foto’s: Eveline Smit

Het bericht Een mooie dag op de ijsbaan. verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.

2023/2024 een drukke jaarwisseling.

We hadden dit weekend als dorp toch wel weer veel te beleven, Dat wij in een klein dorp als de onze zoveel te doen hebben is toch best wel uitzonderlijk te noemen.

Het begon donderdagavond met de verlichte trekker optocht door ons dorp. Eem lange stoet trekkers die vanuit Niezijl diverse dorpen aandeed, waaronder ook Visvliet. Via de Stationsweg, Bartolesstraat en zo weer via Haringhuizen naar de Stationsweg richting Lutjegast.

Dan was er voor een aantal dorpsgenoten de vrijdagavond met het maandelijkse klaverjassen. Niets te veel deelnemers deze laatste vrijdag van het jaar, maar ja er ligt ook een weekend met veel belevenissen voor de boeg.

Na de vrijdagavond, was het de zaterdagavond, zoals gebruikelijk is het Bartoleshûs weer open vanaf een uur of vijf voor een snack een biertje en of een praatje. Vanaf negen uur was daar ook Live muziek. Marten en Nicole stonden achter de bar en hadden voor deze gelegenheid gevraagd of ze ook een zanger mochten inhuren voor deze laatste zaterdag van het jaar. Na dat het nodige geregeld was op zoek naar een zanger, zo kwamen ze uit bij Johan Timersma.
Om negen uur zou hij in het Bartoleshûs beginnen. Langzaam aan druppelde de zaal vol met dorpsgenoten en mensen van daarbuiten. Al met al een heel gezellige avond. Waar het feestje tot in de late avond door ging. Toch maar weer blijkt dat we er als dorp van een feestje een feest kunnen maken.

De eerste actie die we als dorp hadden deze zondag was de kerkdienst. Toch een kleine twintigtal waren daar aanwezig om samen met voorganger Albert Jan het dit oude jaar af te sluiten.

Rond het middaguur waren de eerste feestvierders weer aanwezig zijn om bij de feesttent aan de oude dijk de laatste handelingen voor het carbidschieten voor te bereiden. Aantal hadden toch het gevoel dat de man met de hamer nog steeds aanwezig was om hun neer te slaan, maar dat werd geleidelijk aan beter. Zeker toen Sieta daar met de gebruikelijke stamppot moes aankwam zetten. Dit deed de heren en dames best wel goed. Met een goede bodem kunnen de heren en dames er weer tegen. Zo werden de eerste knallen gelost.

Deze keer werden er zo als gebruikelijk tijdens de jaarwisseling op meerdere plaatsen met carbid geknald. Een aantal jeugdigen hadden hun feest tent opgezet ten noorden van de Heirweg. Deze tent werd al snel omgedoopt tot het “gouden bergje” vernoemd naar de schuur waar de jongeren zich graag ophouden. Toen wij aanwezig waren, waren de dames druk bezig om de bussen leeg te halen. Het voordeel was dan wel dat ze de bussen ook weer mochten laten knallen. Er werd ook hier met deksels geschoten, alleen was er geen opvang voor de ballen gemaakt, dat vergt weer wat meer van de jongeren (en de ouderen) die de ballen weer moeten gaan halen. Al met al toch weer een gezellige boel.

Aan de Oude dijk was een ieder ook al druk bezig om fanatiek het jaar uit te knallen. De jongere jeugd was nu hier ook bij aangesloten. Dit vinden het zeker leuk om de bussen te laten knallen, zelfs de hele jonge jeugd mocht onder begeleiding ook al een even proeven van deze traditie.
Langzamerhand werd de tent al voller en kon onder het genot van een drankje het jaar nog even worden besproken. Uiteraard met de nodige knallen, waarbij een ieder dan even zijn oren sloot om te voorkomen dat we de rest van de avond een pieptoon horen. Toch geven deze knallen dan wel weer de extra dementie aan het feest. Rond een uur of acht was de tent voor het grootste gedeelte leeg kon men zich opmaken voor de nacht die komen ging.

Rond halfeen waren de eerste die zich weer lichtvoeten in de tent begaven om de bekenden daar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Ook werd er nog een groots pakket vuurwerk afgestoken om zo het nieuwe jaar in te luiden.
Zo bleef het ook hier in de tent tot in de late uurtjes gezellig, zeker met minder mensen dan in de middag. Maar ja het valt ook niet mee om een weekend als deze de moed weer bij elkaar te pakken om toch weer richting de tent te gaan. Toch denk ik niet dat we kunnen klagen.

Nog even een rondje op nieuwjaarsdag, was het ook wel weer duidelijk dat er in de nacht niet heel veel is gesleept. Hier en daar lag een stoel, matras of andere kleine dingen. Ook qua vuurwerk viel het afval mee. Al met al denk ik dat we tevreden terug kunnen kijken op deze jaarwisseling.

Vanaf deze kant willen we als site een ieder een gezegend 2024 wensen.

Ook het komende jaar zullen we weer diverse feestjes als dorp beleven. Mogelijkheden genoeg in elk geval om elkaar weer te treffen en even met elkaar te proosten.

Het Bartoleshûs bestaat 40 jaar, hier zal de nodige aandacht aan worden geschonken.
Het eerst volgende feestje is de Nieuwjaarsreceptie van het Bartoleshûs op 13 januari, Hier zal de toneel vereniging een terugblik geven op het afgelopen jaar. Wees welkom.
Ook zal er op 16 februari een ouderen middag zijn, waar een quiz of het westerkwartier zal worden gehouden.

Tekst: Theun de Wit. 

Het bericht 2023/2024 een drukke jaarwisseling. verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.

Kerstdienst in Visvliet

Eerste kerstdag is de viering dat Jezus is geboren, dit vieren we gebruikelijk in de kerk met een dienst. Deze keer was de dienst verzorgd door het amusementskoor “Haven in Zicht” uit Burum.

Ze hadden diverse stukken ingestudeerd voor een kerstoptreden. Dat ze dan ook nog even Visvliet konden spelen gaf voldoening, dat zou hun derde optreden zijn, helaas blijk dit niet geval. Ze zouden al eerder op twee andere plaatsen optreden, maar daar kwam tweemaal wat tussen. Dus was dit niet hun derde optreden maar hun eerste.

Naast de muzikale omlijsting was ook de verdere dienst in handen van het koor.
“Haven in Zicht” staat onder leiding van Geert Dijkstra. Geert is vroeger hier aan de basisschool zijn carrière als meester begonnen. Hij zelf deed ook de overdenking. Zoals hij vertelde op de preekstoel het kwam wel vaker voor hier in het dorp dat gelegenheid de dienst uitmaakt. Dus dat zij als Koor gevraagd werden om de dienst te verzorgen verbaasde hem niet.
Kan ook niet anders zeggen, ging hun goed af.
Het verhaald wat hij vertelde was een waar gebeurd verhaal over een vrouw uit Amsterdam.
Nu zullen we hier niet het volledige verhaald doen, maar de strekking van het verhaal willen we je niet onthouden. Als je iets wilt bereiken of iets wilt, zal je zelf actie moeten ondernemen. Verwacht niet dat anderen jou deze eerste stap doen zetten, dat moet je zelf doen. Daarna zullen er mensen zijn die je willen helpen en je ondersteunen. Maar het begint de eerste stap die je zelf moet zetten.

Een mooie kerst gedachte, dat geeft stof tot nadenken. De eerste stap zetten, de rest volgt dan vanzelf. Nu wonen we toch wel in een klein dorp. Misschien moet je hier een tweede en een derde stap zetten. Maar als je wilt zal er hulp komen.

Vertrouwen is een van de belangrijkste dingen. Zo ook het vertrouwen in God, maar ook dan moet je zelf de eerste stap zetten.

Rest ons niets anders dan jullie allen een fijne kerst te wensen.

Tekst en foto’s; Theun de Wit. 

Het bericht Kerstdienst in Visvliet verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.

Molennaar Marjan Meijer in de finale Klouk.

Klouk is een programma op RTV Noord, hier hebben al meerdere Visvlieters aan mee gedaan. Onder andere Engelbert Meijer en in een vorig seizoen ook Albertha Veenstra.
Marjan is opgegeven door Engelbert, maar was toen ook zeker niet in de veronderstelling dat ze zover zo komen.

Maar ondertussen is ze een van de drie finalisten.
Bij Klouk krijg je vragen over de Groningen en de Groninger taal. Je speelt net zolang door tot je een fout maakt, dan lig je er uit. Een kleine kanttekening, je kan een keer een het paard (van Ome Loeks) in zetten, dat wil dan zeggen dat je die vraag aan je voorbij laat gaan, of anders gezegd het antwoord dat je geeft telt niet mee. Dit kan maar een keer en kost je twee punten.
Presentator is Wiebe Klijnsma.
Marjan was winnaar van de voorjaarscompetitie 2023, met 21 punten.

De overige Finalisten waren Louwe Smit uit Zoutkamp en Ger Dijkstra uit Veendam.
De finale vragen speelden zich af in de drie woonplaatsen van de finalisten, is uitgezonden op kerstavond 24 december 2023. De eerste vragenronde was in Visvliet. daarna Zoutkamp en dan Veendam. De finale tussen de twee overgebleven kandidaten was bij de Fraeylemaborg in Slochteren de Helaas is Marjan in de voorronde al afgevallen. Toch mag je best trots zijn op deze prestatie. Vanaf deze plaats, Marjan gefeliciteerd met je derde plaats.
Natuurlijk willen we ook de winnaar Louwe Smit feliciteren, een ook Ger Dijkstra met zijn tweede plaats.

Mocht je klouk terug willen zien, hier onder een aantal links.
https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1104625/kijk-kerstavond-wie-de-kloukste-grunneger-van-2023-wordt
https://www.rtvnoord.nl/tv/aflevering/klouk/2CD499736ECB29B5C12586F100580BD0

De finale zelf is nog niet op gemist te zien, maar kan je nog terug kijken op tv. 

Tekst: Theun de Wit
Foto’s: RTV Noord

Het bericht Molennaar Marjan Meijer in de finale Klouk. verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.