Menu Sluiten

Oud en Nieuw 2019/2020

We hebben het al weer achter de rug. Soms denk ik dat de
jaren al sneller gaan. Het zal wel niet maar toch bekruipt me dat gevoel nog al
eens. Zeker bij dit soort dagen. Het gevoel dat ze nog maar net geweest zijn,
en het volgende jaar klopt al weer aan.

Zaterdag was het begin, de jongens en meiden van  Carbidclub begonnen met het klaarzetten van de tent en alle benodigdheden er om heen. De rijplaten het net en noem maar op.

Geweldig om de nieuwe generatie bestuurders aan  het werk te zien.  Dit jaar was er naast het carbid schieten ook een verloting. De prijzen gesponsord door bedrijven uit de regio. Rond een uur of zes waren ze er al helemaal klaar voor. Maar er moest toch nog een tweetal dagen worden gewacht voor het zover was. 

Eindelijk was het dan de laatste dag van het jaar. Bij de fam de Wit stond de koffie klaar en de carbidclub kwam binnen lopen.  Rond een uur of elf waren het de eerst knallen die klonken.

Toch moesten de puntjes nog even op de welbekende i. Zou was er nog een extra frame gemaakt voor nog meer bussen.  Ondertussen was Sieta de Wit ook al druk aan het oliebollen bakken in de tent.

Dit werd later overgenomen door Afke en Sivia.  Sieta was de dagen er voor al druk in de weer geweest om er voor te zorgen dat er deze middag als lunch een stevige stamppot Boerenkool klaarstond, zodat de heren en dames er de hele dag tegen aan konden.   

Eerst maar even een blik werpen bij de andere activiteiten in het dorp. Zo kwamen we bij het Heirhuys, het is gebruikelijk dat het Hierhuys open is op dinsdag, zo ook deze dinsdag.

Het was mooi weer, dus stond Urusla hier buiten te oliebollen  baken. Let wel nog op de ouderwetse manier op een fornuis. Weet niet of het daar door kwam maar de oliebollen smaakten goed. Ook waren ze hier aan het Kniepertjes bakken.

De dunne platte deeg koekjes die het achterliggende jaar symboliseren. Voor het nieuwe jaar zijn het dezelfde koekjes maar dan als rolletje. De smaak is niet anders, zij het dat je in rolletjes makkelijk slagroom in kunt doen.

Daarna richting Friesland hier stonden een aantal jongeren ook Carbid te knallen, ook hier hadden ze er een tent bij, naast de tent ook een heater en een houtkachel.

De dames bleven liever in de tent, waar het dan ook heerlijk vertoeven was. Want naast de warmte werd ook hier de innerlijke mens goed voorzien niet alleen dat van de dames ook de heren kwamen niets te kort. De jongens moesten zich verder maar vermaken met het Carbid.  

Dat ging ze goed af.  Een zestal bussen op de rij, goed vastgezet. Dit gaf regelmatig ferme dreunen.  Zo heeft elk voordeel een nadeel, of zoals Johan Kruif het zei heeft elk nadeel zijn voordeel. Met Carbid schiet je de deksels van de bussen, die moeten dan weer opgezocht worden. Het voordeel is dan wel dat de genuttigde drankjes in mum van tijd uit lichaam zijn verdwenen. Dit zijn overigens mijn woorden, niet die van hun. Wel moest er soms behoorlijke stukken worden gelopen om de deksels weer op te zoeken.

Maar gezellig was het er zeker. Het was voor de jongelui dan ook rond halfzes gebeurt, want de deksel terugzoeken in het donker is geen doen.

Ondertussen was het in de feesttent op de oude dijk al gezellig druk. Hier klonken hier de knallen nog tot een uur of half negen. 

Zo kon een ieder thuis nog even het twaaf-uur moment uitzitten. De jeugdigen hadden hun eigen moment, die hebben het gezamenlijke uitgezeten bij Jelmer en Michelle. Vanaf half een konden dorpsgenoten in de tent terecht om een ieder een gelukkig Nieuwjaar te wensen.

Rond kwart voor een was er bij de tent ook een vuurwerkshow.

We kunnen dan ook niet anders zeggen dat de carbidclub het weer goed voor elkaar had.  Zo bleef het zeker nog tot in de late uurtjes gezellig.

En dan is het weer 1 januari 2020 Eerst maar even de schade in het dorp overzien. De Carbidclub is rond een uur weer bijeen om alles weer op te ruimen, op de andere plaatsen in het dorp is alles al weer schoon achtergelaten. Een ronde door ons dorp doet het vermoeden dat er naast de feestelijkheden weinig is gebeurt.

Een klein brandje op het sportveld en hier en daar nog wat sporen van het afgeschoten vuurwerk. We gaan er maar vanuit dat dit ook spoedig wordt geruimd.   Voor we het weten is dan alles alleen maar weer herinnering, maar wel een goede herinnering. Rest me niets meer dan een ieder namens redactie en bestuur een ieder een goed en gezond 2020 te wensen.