Menu Sluiten

NL Doet 2019

Het weekend van 15 en 16  stond in het teken van NL Doet.  In Visvliet was het alleen zaterdag 16 maart. Stichting Eise Eisinga zich opgegeven voor het planten van twee notenbomen en een aantal struiken. Ook het Plaatselijk Belang  had zich opgegeven om samen met Stichting Eise Eisinga zwerfvuil op te ruimen.  Verder  was het de bedoeling om de fruitbomen te snoeien.
Rond half tien werd een ieder die wou helpen verwacht in het Bartoleshûs waar de koffie klaar stond. Ondanks de regen waren alle dorpsgenoten die hadden toegezegd aanwezig te zijn ook aanwezig. Het zwerfvuil opruimen werd gecoördineerd door Jaap Dijkstra. Het bomen snoeien is vanwege het weer verplaats naar komende week, wanneer het weer een beetje beter is. Dan zal Dirk Dral de snoeischaar ter hand nemen zodat we in de herfst weer volop eigen vruchten kunnen eten.
Jaap had voor alle vuil ophalers een hesje en per groep een a twee grijpers.
Het dorp werd verdeeld in kleine stukjes, zo had elk groepje een eigen stukje van het dorp. Na de koffie moesten we de regen trotseren om het klusje te klaren, maar met beetje goede moed en het idee dat ons dorp er straks weer spik en span uitziet ging een ieder zijns weegs. Voor een ieder stond rond half één een kop soep en een broodje Heirhuys klaar in het Heirhuys.
De Stichting Eise Esinga wilde ook nog twee notenbomen poten. Eentje op de driehoek Bartolesstraat/ Haringhuizen en eentje op de driehoek Eise Eisinga/ Oude Dijk. Op deze laatste driehoek zouden alle struiken er uit gaan en nieuwe struiken worden geplant.  Dat uithalen was een dingetje,  het handigste was om een kraan er  bij te regelen. Jappie v/d Zwaag werd gebeld, die wilde zijn kraan wel beschikbaar stellen en Joost werd gevraagd als machinist.  Fijn geregeld dus.  Zei het dat ook hier het weer parten speelde.  Toch is er hard gewerkt om alle struiken te verwijderd.  Er werd verwacht dat er grond bij moest nadat de struiken verwijderd waren. Maar dat was zeker niet het geval, sterker er moest meer grond af. Het afvoeren is even gelaten voor wat het is, zeker gezien het weer. Rond half een was het driehoekje helemaal schoon. De kraan van Van der Zwaag verhuur werd nog even werden schoon gespoten, zo kon Joost weer op weg om de kraan weer af te leveren.
Ondertussen konden de bomen en struiken er in. Eerst de notenboom op het veld bij de Bartolesstraat gepoot, daarna de boom bij de Oude Dijk. Ook de struiken werden ondanks het slechte weer toch maar gepoot. Ook werden er nog een aantal struiken op het driehoekje bij de Bartolesstraat gepoot. Zo was het klusje maar weer geklaard.
Ook in het Heirhuys hadden ze een NL Doet actie, daar werd gesnoeid in de achtertuin.  
Al met al kunnen we, ondanks het slechte weer, als dorp terug zien op een geslaagde NL Doet dag.

Namens de Stichting Eise Eisinga Visvliet en Plaatselijk Belang  dank  aan Jappie van der Zwaag voor het gebruik van zijn kraan , Joost voor het bedienen  van de kraan en Jaap Dijkstra voor het coördineren van de zwerfvuil actie. En natuurlijk voor de vrijwilligers die in weer en wind hun best hebben gedaan.