Menu Sluiten

In de Etalage: Een vrouw in haar boudoir ca 1900.

Half juni jl. kreeg ik van Nittert de vraag of ik op korte termijn de etalage van het Visvlieter archief kon inrichten. Ik kwam op het thema:
    Een vrouw in haar boudoir ca 1900.

Wikipedia: Het boudoir, de Een boudoir was een in de achttiende eeuw vooral in Frankrijk populair, meestal elegant ingericht vertrek, waarin de vrouw des huizes zich kon terugtrekken. Oorspronkelijk was het boudoir de ruimte gelegen naast de slaapkamer van de vrouw, waarin zij zich kon wassen en kleden. In die zin was het boudoir het vrouwelijke equivalent van het mannelijke kabinet.

Zie je het voor je? Aan het einde van de dag?
Een jonge vrouw trekt zich terug in haar eigen domein, na de hectiek van de dag. Ze schuift aan de tafel met daarop haar kapspiegel. Ze haalt de mooie bewerkte haarkammen, waarmee ze haar haar ingenieus heeft opgestoken, uit het haar.  Daarna borstelt en kamt ze het met de zilveren kaptafelset met monogram die ze van haar ouders kreeg voor haar 21e verjaardag.  Ze schenkt water uit de lampetkan in de bijpasende schaal en frist zich wat op voor de nacht.

De kleding, die nauw gesloten om haar taille sluit, maakt ze los. Haar rok met een queue benadrukt de taille en vergroot haar derrière. Ze zag er vandaag weer prachtig uit! Toch voelt het ook een beetje als een bevrijding om zich te ontdoen van alle aangesnoerde kleding. Nu snel het nachthemdje aan dat ze zelf voor de uitzet heeft versierd met een fraai borduurrandje. En slapen. En dromen dat ze de rijke jonge vrouw is, gehuld in mooie kleren…  wonend in het mooie huis.. met een boudoir..

Nynke Gardenier Zomer 2020

Het bericht In de Etalage: Een vrouw in haar boudoir ca 1900. verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.