Menu Sluiten

Glasvezel is kans die inwoners en ondernemers nu moeten grijpen

Als gemeente stimuleren wij glasvezelinitiatieven. De gemeente is blij dat partijen het initiatief hebben genomen om de bedrijven en inwoners van snel internet te voorzien. Inmiddels zijn Leek, Tolbert en Marum van glasvezel voorzien en wordt momenteel een netwerk aangelegd in Zuidhorn. De verdere aanleg van glasvezelnetwerken in onze gemeente gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. De gemeente kan niet overzien wanneer die kans zich weer voordoet. Daarom hopen we dat iedereen zich goed laat informeren en roept op om in ieder geval een keuze te maken voor nu, voor de toekomst en voor deze regio en zich nu aan te melden bij een van de partijen. “ Voor ons als nieuwe gemeente is dat een mooie kans”, zegt Wethouder Elly Pastoor. Als het aan mij ligt wordt overal in de gemeente snel internet aangelegd. De aanbieders zijn er nu, dus deze kans moeten we pakken.”

Waarom is glasvezel zo belangrijk voor de regio?

Op veel adressen in het buitengebied van de gemeente is de snelheid van de internetverbinding laag. Terwijl een snelle internetverbinding steeds belangrijker wordt. Snel internet zorgt ervoor dat iedereen klaar is voor alle toekomstige digitale ontwikkelingen op het gebied van werken, wonen, studeren, veiligheid en zorg op afstand. Glasvezel is een hele dunne draad van glas en maakt het mogelijk data te transporteren, met hoge snelheid over grote afstanden. De capaciteit en snelheid van glasvezel is veel groter dan van kabel of ADSL. We kunnen daarmee inspelen op de ontwikkelingen en het draagt bij aan de leefbaarheid in onze gemeente.

Voor inwoners

Voor inwoners betekent dit dat thuis een goede verbinding gegarandeerd is. Steeds meer zaken kunnen tegenwoordig online geregeld worden. Denk aan thuiswerken, bankzaken regelen of de belastingaangifte. Bovendien krijgt men een extra netwerk in huis en daardoor toegang tot meerdere dienstenaanbieders. Meer aanbieders betekent ook meer keus en meer aanbiedingen.

Voor ondernemers en maatschappelijke organisaties

Voor bedrijven is een goede internetverbinding belangrijk en wordt steeds belangrijker. Bedrijven  moeten digitaal goed bereikbaar zijn en veel data kunnen downloaden en uploaden. Met een glasvezelaansluiting zijn bedrijven klaar voor de toekomst en kunnen zij zich beter ontwikkelen. Glasvezel is ook belangrijk voor zorginstellingen, het onderwijs, boeren, toeristen, restaurants, musea en verenigingen.

Achtergrondinformatie

In de Telecommunicatiewet is geregeld dat Telecommunicatiebedrijven zorgen voor nieuwe breedbandnetwerken. Er zijn nu marktpartijen die bereid zijn om een investering te doen in een glasvezelnetwerk voor de buitengebieden van de gemeente Westerkwartier.  De gemeente heeft een informerende en toezichthoudende rol en is vergunningverlener voor de aanleg van het netwerk. Meer informatie over dit onderwerp, veel gestelde vragen en informatie over aanmelden bij deelnemende partijen staat op www.westerkwartier.nl/glasvezel