Menu Sluiten

Bakkerij in de Etalage

Naar aanleiding van het thema van de Kinder Vakantie Spelen
is ook de etalage aangepast in dat thema bakkerij. Bij ons in dorp hebben we
veel bakkerijen gehad. De laatste in ons dorp was bakkerij van der Weide.
Bakker van der Weide heeft in 1936 een nieuwe bakkerij gebouwd aan de Eise
Esingastraat nr 8. Later is van der Weide samen gaan werken met café houder
Piet van der Ploeg. Gezamenlijk zijn ze gaan bakken in de bakkerij aan de
stationsweg nr 4. Dit was ook toen al een wat oudere boerderij. Later is van
der Weide weer terug gegaan naar de Eise Eisingastaat waar is gebakken tot 1967

De spullen van bakkerij van der Weide hebben ook al eens in
deze etalage gestaan. Nu zijn het de bakkerspullen van Ite Ter Veer uit Burum.
Bakkers in de omstreken venten bij de huizen langs om zo hun producten te
verkopen. Zo kwam bij ons in het dorp ook bakker ter Veer venten. Nadat van der
Weide stopte was ter Veer bij velen in ons dorp de brood en koek leverancier.
Ook konden de mensen brood kopen in de winkel van de Wind.

Ter Veer is gestopt op 1 oktober 1997. Met de regeling dat de kleine ondernemers met een toeslag konden stoppen. Mocht men van deze regeling gebruik maken moest alles wat werk gerelateerd was vernietigd worden. Dat wil dus ook zeggen de meeste onderdelen die in de Bakkerij Ter Veer gebuikt werden zijn vernietigd zijn.

Gelukkig zijn er toch nog wat spullen bewaard gebleven. Deze heeft het archief te leen gekregen van Teo en Frederika ter Veer uit Burum. Alle dingen die ze hadden uit de voormalige bakkerij werden tevoorschijn getoverd, ook vele dingen die Frederika nog steeds in haar eigen keuken gebruikt. Zo had ze laatst nog speculaas gebakken volgens eigen recept met in eigen plank. Ook deze plank ligt nu in de etalage.

Geweldig om te horen hoe Teo en ook Frederika verhalen konden vertellen over alle onderdelen die zijn mee gegeven. Zeker een geluk dat deze spullen in elk geval nog bewaard zijn gebleven. Zo zijn er de appelboor, de deegroller, vormpjes en meer, zeker de moeite waard om de etalage te bekijken. Zelfs de bakkers kleding van zowel de bakkers als de bakkersvrouw, is geëtaleerd.

Zo ook het reclamebord van Tarvo brood. Waar je, als je goed kijkt de naam van de bakkerij nog kunt lezen. Tarvo  is een van de oudste broodmerken van ons land. De reclameleus luide toen : Uw bakker…… Uw dokter!

Ook staat in de etalage, voor de meesten wel bekend, de ventmand. Hier hebben ook vele Visvlieters mee door ons dorp gelopen om zo de bakkerswaar van bakkerij van ter Veer ook hier aan de man te brengen. Een kleine greep uit de venters zijn Theo en Albertha Steursma, Anita en Wolter van der Weide, Fenna Sikkema.  De broden zijn van Bakkerij Jager uit Grijpskerk. Hier had Ite ter Veer ook een goede samenwerking mee.
Om de spullen toch nog wat beter te bekijken, elke laatste zaterdag van de maand is de Oudheidkamer open van 14:00 tot 16:00 uur of op afspraak.