Menu Sluiten

Baggeren

Eindelijk is het dan zover, het Visvlieterdiep wordt
uitgebaggerd. De Gemeente Westerkwartier heeft op opdracht gegeven aan
Mechielsen uit Oldekerk.

We hebben als Plaatselijk belang diverse malen contact gehad met het wetterskip, maar zonder resultaat. Ook toen het Visvlieterdiep vanaf de ijsbaan tot de spoorbrug werd aangepakt hebben we gevraag om ook het stuk bij de opslag te baggeren. Dit alles zonder resultaat. De doorstroming was blijkbaar goed genoeg. Nu heeft gelukkig de gemeente besloten om het te baggeren. Afgelopen week werd de eerste hand gelegd. De bagger wordt afgevoerd naar een depot in Marum.

Zo werd er een grote 20 m3 container samen met een midi kraan op het plaatponton geplaatst. Door de kraan zou de bak worden vol geschept, helaas gin het niet werken naar verwachting, de container bleek al snel te zwaar te worden, en drukte het ponton een kant.

Zo werd besloten om de grote container te vervangen door een kleiner 6 m3 exemplaar. Ook de bijbehorende kraan kon dan lichter worden uitgevoerd, dus werd ook vervangen door een mobiele kraan. Ondertussen zijn de baggerwerkzaamheden gestart, en zijn de eerste containers afgevoerd.

Ook deze week zijn de werkzaamheden nog in volle gang. Er zal worden gebaggerd van de punt van de opslag tot de Groningerbrug, dan gaat het om ongeveerd de helft van het Visvlieterdiep.

Deze kant van de opslag is bedoeld voor in en uitstappen van kanovaarders, ook bestaat er straks de mogelijkheid  om daar met een boot aan te leggen,  wel moet er met de kanovaarders rekening worden gehouden. Deze hebben op deze kant een makkelijke manier om in en uit te stappen. Voor het aanmeren van grotere boten is er aan de andere kant van de opslag ruimte. Mocht je meer vragen hebben, loop rustig eens langs, projectbegeleider van de gemeente voor dit project is Enne Jan Spoelstra.

Foto’s Willem de Jong en Nittert Marinus.