Menu Sluiten

Verslag, open Monumentendag.

Zaterdag 14 september, is de open Monumentendag in Visvliet. De zon schijnt volop, iedereen maakt zich op voor wat gaat komen. Hilly zet alles klaar in de kerk om aandacht te trekken voor de droomtocht. Trienke zal de eerste uren de honneurs waarnemen in de kerk, Jaap is al bezig het Heirhuys te openen en Agda staat in de startblokken. En voor half elf staan er pardoes 13 mensen in de kerk. Het blijkt een familie te zijn uit Noord-Holland, (uit Alkmaar, Egmond aan de Hoef en Amsterdam) die een heel weekend verblijft bij Jolanda in het Koetshuis.

Het is een gezellig boel in de kerk. De familie is onder de indruk van de oudheid van de kerk en dat het nog in gebruik is. Het is verder nog rustig in het dorp. Ik loop even naar het Heirhuys. De koffie is klaar, Raoul valt binnen, Sieta is terug van vakantie en staat opeens voor de deur. Intussen is Hilly ook aangeschoven in de gezellige huiskamer. Als de koffie op is, rij ik op mijn fietsje over de oude Dijk naar de molen. En bij de Polder molen staat een hele familie (5 personen) uit Denemarken de molen te bewonderen. Marjan biedt hun koffie aan en legt in het Engels allerlei wetenswaardigheden uit aan de geïnteresseerde familie over de molen.

Ik krijg een uitgebreid verhaal te horen van de vrouw hoe zij hier in Visvliet beland zijn. Het blijkt dat hun zoon in Nederland gestudeerd heeft en dat ze vrienden in Noordhorn hebben wonen, waar ze nu op bezoek zijn. Ze vinden Nederland prachtig, vooral het landschap. En haar man is nogal geïnteresseerd in de molen, want hij is timmerman en kijkt inderdaad vol verwondering naar het hout in de molen.

Na de koffie fiets ik weer terug, via de oude Dijk en mag ik nog even genieten van het verweiden van de schapen met behulp van een quad en een claxon. In het dorp lopen wat mensen rond, ik maak een praatje en deze mensen vinden Visvliet een gezellig dorp. ze zijn verbaasd dat ze tijdens hun wandeling begroet worden en ze worden zelfs zo maar aangesproken. Deze mensen komen uit Paterswolde. En voor ze het weten zitten ze voor het Heirhuys een kop koffie te drinken. Dit is Visvliet!

Verslag en foto’s Janneke Slagter.
Voor een videoverslag van Janneke, klik hier.