Menu Sluiten

Hek/ pad Oude dijk

We zijn weer een stukje pad rijker. Wel een klein stukje, maar alles helpt. Plaatselijk Belang heeft al meerdere keren aangegeven zich te ergeren aan het feit dat mensen over het veerooster moesten om een rondje langs de Omloop te maken.

Zeker de oudere inwoners van ons dorp hadden moeite om het veerooster te passeren. In overleg met het Plaatselijk Belang is onze dorpssmid Theun de Wit is begonnen om langs het veerooster een pad te maken.

Een kleine twee jaar geleden had Theun al een draaihekje gemaakt, deze was in eerste instantie bedoeld ter vervanging van het hekje op De Omloop. Later is besloten om dit hekje te gebruiken voor het paadje naast het veerooster. Palen werden gemaakt en geplaatst. Voorlopig bleef het gaas nog staan. Tot dat mevrouw  Van den Donker ongelukkig kwam te vallen op het veerooster met een verstuikte enkel als gevolg. Mevrouw Van den Donker kwam later dan ook met de vraag of er geen stang geplaatst kon worden tussen de beide palen die al langs het veerooster stonden. Natuurlijk werd dat geregeld. Geen stang, maar eerst een nood hek. Er moest nog worden besloten hoe het een en ander werd aangepakt. Ook moest er met diverse partijen worden overlegd. Zo werd Willem Sikkema als eigenaar van het pad er bij betrokken. Ook de financiële kant moest worden overlegd. Alle partijen stonden hier welwillend in. Dus kon de firma De Wit (IJzerwerken) de productie starten. De hekken werden gemaakt, eerst de dwars hekken naar de sloot.
Toen kwam er een telefoontje van Hilly. Mevrouw Van den Donker werd 80 jaar en nodigde de hele straat uit voor een feestje.  

Als  cadeau werd bedacht dat er een tekst in het hek kwam, een tekst bedacht door mevrouw Van den Donker. Natuurlijk moest die mogelijkheid bestaan. Dan wel met de eis van de maker, niet te lang. Mevrouw Van den Donker vond het een geweldig cadeau. De tekst was snel bedacht, naar haar idee moest het iets te maken hebben met de Droomtocht, maar ook iets persoonlijks. Zo kwam ze met de tekst: “Deze sterren bieden houvast en ondersteuning naar het doel waarnaar wij streven” De tekst was wel wat langer dan een “korte tekst” maar ach, voor het goede doel zeg maar. De letters werden gemaakt, voor de “sterren” de keus gemaakt om deze als afbeelding te maken. Best wel een mysterieuze tekst als je er over nadenkt. Het houvast en ondersteuning slaat op de ondersteuning en houvast die het hek biedt. Met de sterren wordt  De Droomtocht bedoeld.
Het materiaal was klaar en kon naar de verzinkerij. De afscherming bij de slootkant werd geplaatst. Toen moest alleen nog het beton. Voor dat het zover was moest de ondergrond nog worden uitgevlakt en zijkanten worden gezet. Dirk Dral wou dit wel op zich nemen. Zo gezegd zo gedaan. Het pad was gegraven en klaar gemaakt voor beton. Nog even een stukje plastic erin en wat bewapening. Toen was het klaar voor het beton.

Vrijdag ochtend stond de trekker er met een kuub beton. Theun en Dirk hebben dit samen gestort en uitgevlakt. Het hek moest gepast worden en werd er in gezet. Na een aantal dagen werd het hek weer weggehaald omdat besloten was om de sterren van een goudkleur te voorzien. Deze job was voor Sieta.

Er moesten nog een paar kleine dingetjes gemaakt worden. Een eindpaal voor het hekje en een pen voor het grote hek. Ja en dan een opening een onthulling. Eigenlijk moesten we hier ook een klein feestje van maken. De datum werd vastgesteld en de uitnodigingen door Hilly langs gebracht. Daar het hekje zeker een verbinding heeft met de Droomtocht besloot Stichting Eise Eisinga  om de kosten van drank en hapjes voor haar rekening te nemen. Zaterdag 29 februari was het dan zover. Alles stond klaar, was het dat het weer niet helemaal naar wens was. Toch mocht het de pret niet drukken.

Jaap was het die de speach terplaatse deed. Aan mevrouw Van den Donker de eer om het doek te verwijderen en de bijpassende pen te plaatsen.

Natuurlijk werd er nog even nagepraat met een hapje en een drankje.