Menu Sluiten

Actie Luchtballon!

Met al die corona prikkelen was er niet veel te doen in ons dorp, zo ontstaan er dan spontane acties. Zo ook deze. Al was het al lang een wens van Jeanet Verboon om een keer in een luchtballon te varen. Dat was al van kinds af aan. Als ze als klein meisje een luchtballon zag, wilde ze dolgraag mee. Als de eerste luchtballonnen weer voorbij kwamen, dan kriebelde het bij haar weer.

Wanneer je dan een keer bij elkaar zit komen de wildste ideeën omhoog. Zo kwam het voorstel van Jeanet om een keer met z’n allen in een luchtballon te gaan, iedereen was voor. Zo kwam eindelijk een wens in vervulling. Iedereen wilde mee, zo werd het een groep van 16 personen. Een afspraak gemaakt bij Ballonvaart bedrijf Dijkstra voor 17 augustus. Iedereen was er klaar voor, helaas gooide het weer, roet in het eten of eigenlijk in de ballonvaart. Het moest worden uitgesteld. De nieuwe afspraak was op donderdag 10 september. Het weer leek goed, misschien wel wat weinig wind, maar dat mocht de pret niet drukken. Ze mochten zelf kiezen vanwaar ze wilden starten. Die keus was niet zo moeilijk, Visvliet, op het land van Pa Verboon.

Om half zeven stond de groep klaar. Zoals het gaat bij een nieuwe datum, niet iedereen die zich had opgegeven kon, maar die gaten waren snel opgevuld. De ballonen werden in gereedheid gebracht, twee stuks, eentje voor tien personen en eentje voor zes personen. Na dat de ballonen waren uitgerold werden ze eerst vol met lucht geblazen.

Daarna kwamen de heaters aan om de lucht te verwarmen, warme lucht zet uit en is lichter dan koude lucht, dat is de reden dat een ballon stijgt. De passagiers konden na uitleg van de bestuurders plaatsnemen in het mandje, wel met mondkapje.

Het duurde niet lang voordat de ballonen het luchtruim kozen. Op naar het hogere. Doordat ze in verschillende luchtlagen terecht kwamen gingen ze elk een eigen kant op. Zij het langzaam want veel wind stond er niet. Het grote voordeel van dat je niet snel gaat, is dat je wel een mooi uitzicht hebt en alles goed kan bekijken. Wij hebben onze camera afgegeven aan een van de “vaarders”, gelukkig hebben we de foto’s nog.

Eindelijk weer met de voeten op vaste bodem. De ene groep is geland nabij Warfstermolen, de andere groep nabij Surhuizum. Nadat ieder veilig was geland en uit de mand was, werden ze nog even toegesproken door de bestuurders. Ook werden ze gedoopt met gras, dit was gras van het land van vertrek en van aankomst. Ook werd er nog een glas geheven op de goede afloop. Een ieder kon trots huiswaarts keren met een ballonvaart certificaat en een geweldige ervaring rijker.

Het bericht Actie Luchtballon! verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.