Menu Sluiten

Gaslek op de stationsweg.

Vrijdag avond was het even schrikken. Bij de boerderij van de firma de Wit was het een drukte van belang, blauwe zwaailampen en een groot aantal mensen, merendeel brandweer mannen. Van vuur was gelukkig geen sprake. Er was een gaslek geconstateerd. Frank de Wit rook gas langs de weg, dus dit maar even doorgegeven. Dat blijkt dan al snel groot alarm te zijn. Met blauwe zwaailampen kwam de brandweer aan op de locatie, ook Essent was ingeschakeld.

Het opsporen van de lekkage was niet heel ingewikkeld.

Er was een noodverkeersbord geplaatst i.v.m. met een afsluiting van de Westerhorneweg. Deze paal wordt dan tijdelijk geplaatst voor de automobilisten om de omleiding te volgen, in dit geval route B. Deze paal net tegenover de boerderij geplaatst stond precies midden op de gasbuis en je raad het al, er doorheen.

Door Essent werd er eerst aan beide kanten van de lekkage de gasbuis vrij gegraven. Daarna werd er een soort van T-stuk op gemonteerd waar een soort van ballon in zit.

Als op beide kanten van de lek dit T-stuk is geplaatst wordt er met een speciaal apparaat lucht in gepompt zodat de ballon binnenin de gasbuis de buis afsluit. Hierdoor wordt het stuk tussen de afsluitingen drukloos en kan de beschadigende buis worden verwijderd.

In tussentijd werden de heren nog verwent met een bakje koffie verzorgt door de familie Pel. Daarna konden er met een tweetal sokken een nieuw stuk buis tussen worden gezet. Als alles is gemonteerd kunnen de ballonen weer drukloos worden gemaakt. De T-stukken worden d.m.v. een dop afgesloten. Alles wordt nog even getest op lekkage, dan kan het gat weer gesloten worden. Als laatste wordt de bewuste paal weer geplaatst, nu wel zo dat hij de gasbuis niet meer raakt. Eind goed, al goed.

Het bericht Gaslek op de stationsweg. verscheen voor het eerst op VISVLIET.COM.